Hollantilainen

Hollantilainen kuuluu pieniin rotuihin, ja sen ihannepaino on 2,51-3,20 kg. Nimestään huolimatta hollantilainen on jalostettu Englannissa 1800-luvulla. Hollantilaisen näköisiä kaneja on löydetty myös 1500-luvulla maalatuista tauluista. Korvat ovat pystyt, päästä pyöristyneet ja sopivan pitkät runkoon verrattuna. Runko on leveä ja suhteellisen voimakas, pään kuuluu olla sopusuhtainen. Turkki on normaali ja tiheä.

Hollantilaisen pohjaväri on valkoinen jossa on värillinen kuvio. Kuvio alkaa keskeltä runkoa ja jatkuu häntään ja takajalkoihin asti. Takajaloissa on mansetit, jotka alkavat varpaiden ja kintereen väliltä. Mansettien kuuluu alkaa samasta kohtaa molemmissa jaloissa. Pään kuvio on sivulta katsottuna munanmuotoinen ja sen kuuluu olla molemmin puolin symmetrinen. Myös korvat ovat värilliset. Hollantilaisella on siis tavallaan housut ja sukat jalassa, sekä päässä maski.

Luonteeltaan hollantilaiset ovat uteliaita ja seurallisia, eli sopivat mainiosti ensikaniksi. Varsinkin urokset ovat lempeitä ja huomionkipeitä. Hollantilaiset ovat myös ahneita ja kaikenlaiset herkut katoavat alta aikayksikön. ”Holski” on monikäyttöinen kani, joka sopii niin näyttelyihin, kotipupuksi ja miksei myös esteillekkin.